Je li zaista baš svaki trening bitan?

Jučer ste bili umorni od posla, a danas je slobodan dan pa ga nema smisla kvariti sa treningom. Ipak su to samo dva treninga. No je li zaista tako ili nam je ipak svaki trening bitan?

Svi treninzi koje smo preskočili bez pravog razloga priječe naš napredak. Možda bi današnja težina bila samo zagrijavanje da smo napravili svaki trening koji smo planirali. Ali ne, mi smo ga preskočili zbog kratkoročnog užitka ne znajući da zapravo žrtvujemo pravi dugoročni napredak. Pobjednici treniraju i kada su neispavani ili iznervirani, kada ih muče razni problemi ili kada je užasno vruće. Za njih nema isprika. Preskočeni trening je uvijek samo preskočeni trening – bez obzira na razlog. A ako ćemo biti malo stroži, onda možemo reći da je preskočeni trening preskočena prilika za razvoj koju smo nepovratno izgubili.

Biti fit je životni odabir. Svakog dana se susrećemo sa odabirima koji nas približavaju ili udaljavaju od našeg željenog cilja, bez obzira kakav on bio. Bez obzira želimo li izgubiti nekoliko kila, dobiti nešto mišića, postati novi Lionel Messi, LeBron James ili Roger Federer, ili postati najspremniji čovjek na svijetu. Stvari koje radimo svakodnevno nas određuju. Zajedno sa odabirima koje činimo. Jedan krivi odabir neće napraviti razliku, ali jedno odustajanje od treninga kada sve nije bilo idealno učiniti će sljedeći loš odabir podnošljivijim. Svako sljedeće odustajanje zbog istog razloga tada postaje sve lakše. S vremenom ćemo razviti naviku koja nam govori da je normalno ne trenirati u uvjetima kada smo u prošlosti znali preskočiti trening.

 

Veliko NE stvaranju loših navika!

Dva ponavljanja koja danas preskočimo i jedna serija koju danas ne napravimo povećati će vjerojatnost da ih i sljedeći puta preskočimo. Preskočeni trening kada se duže zadržimo na poslu ili kada je jako vruće uvjetovat će razmišljanje da je normalno preskočiti trening u tim uvjetima. I tako podsvjesno možemo razviti više loših navika. Međutim, svi znamo da to nije odlika uspješnih. Oni znaju da jutarnji alarm koji su postavili prethodnog dana kako bi odradili rani trening znači samo jedno, bez obzira na enormnu želju da ostanu u krevetu. Oni se dignu iz kreveta i odrade trening, dok oni manje uspješni odaberu lakši put i odluče još malo odspavati. „Ipak se trening može prebaciti i na sutra.“

Samo napravite dobru stvar bez obzira na prepreke. Jer uspjeh ili nedostatak uspjeha biti će određeni skupom svega onoga što radimo svaki dan. Uspjeh ovisi o našim navikama. Navike su ono što nas vodi prema cilju, a ne naš talent ili odlične ideje. Ono što radimo svaki dan određuje našu sudbinu. Ono smo što radimo svakodnevno.

Postoji još jedan cijeli niz navika koje nas mogu ometati u našem napretku. Svi znamo da se krećemo premalo, a opet koristimo dizalo kada možemo koristiti stepenice, autom se vozimo do destinacija na kojima možemo biti za 10 min hodanja, biramo doručak iz pekare umjesto da se probudimo 20 minuta ranije i spremimo si jaja... Loši odabiri koji stvaraju loše navike olakšavaju donošenje novih loših odabira pa tako i novih loših navika.

Ono što radimo nas izgrađuje. S obzirom na način razmišljanja i navike koje smo stvorili, mi se možemo pronaći u jednoj od tri slijedeće situacije:

1) Možemo biti oni koji stoje sa strane i gledaju kako drugi napreduju (i žaliti se kako je njima lakše, kako oni imaju lakši posao, kako oni imaju bolje genetske predispozicije, itd.).

2) Možemo biti oni koji razmišljaju što bi bilo da su imali pravu priliku ili da su krenuli djelovati kada su prvi puta htjeli krenuti.

3) Možemo biti oni koji rade, djeluju i koji jednog dana neće žaliti za propuštenim prilikama.

Nemoj postati rob loših navika i počni djelovati. Ne drugi tjedan, ne sutra, već danas! Neka dobar stil života postane tvoja navika. Natjeraj se kada ti je teško i stvori novu, dobru naviku.

 

Teorija akumulacije

Ako svaki krivi odabir gledamo izolirano tada oni nemaju veliki značaj. Ali svaki loš odabir olakšava donošenje novih loših odabira. Kada bi na krive odabire gledali u cjelini, njihov ukupan učinak bio bi ogroman, koliko god se oni izolirano činili beznačajnima. To je teorija akumulacije. Ne postoje nebitni odabiri. Jedan loše odrađeni trening, jedan loš obrok, jedna preskočena samomasaža, jedna piva viška... Na kraju se sve broji i ništa nije nebitno.

Današnji trening koji nismo odradili dobro povećava vjerojatnost da ni sutrašnji nećemo odraditi sa 100%, a loš obrok prošli tjedan učiniti će današnji loš obrok podnošljivijim izborom. Što češće radili krive odabire, to je lakše opravdati nove loše odabire. Upravo zbog toga nas teorija akumulacije uči da je svaki odabir bitan.

 

Završna riječ

Netko će sigurno reći da i odmor ima bitnu ulogu te da ne možemo neprestano trenirati i držati visoki intenzitet. I ja ću se s time složiti. Odmor doista ima iznimno važnu ulogu u dugoročnom treningu, pogotovo u visokointenzivnom treningu sportaša. Međutim, odmor treba zaslužiti. Jeste li zaslužili svoj odmor?

Pretvaranje da želite uspjeh neće donijeti rezultate. Vrijeme će to nemilosrdno dokazati. Biti fit zbroj je svakodnevnih navika i rezultat akumulacije svih dobrih i loših odabira koje činimo još od malih nogu. Ako već nisi, vrijeme je da formiraš dobre navike. One koje će omogućiti da ostvariš svoje ciljeve, a ne one koji će te kočiti u tome. Formiraj navike koje će uvjetovati da u svakoj situaciji napraviš dobru stvar.

Vrijeme je za trening!