Treba li samomasaža biti sastavni dio našeg treninga?

Samomasaža je postupak koji se najčešće radi sa valjkom za masažu. Radi se u ležanju, sa valjkom koji se nalazi između poda i osobe koja provodi samomasažu. Na taj način valjak pritišće mišić koji želimo tretirati. Osim sa valjkom, samomasažu možemo provoditi i sa nekim drugim pomagalima, poput lacrosse loptica ili štapa za samomasažu.

Samomasaža je zadnjih godina postala vrlo popularna te se redovito koristi u treningu sportaša, ali i rekreativaca. No znamo li uopće kakvi su učinci samomasaže? U nastavku saznajte kakav odgovor znanost daje na ovo pitanje.

 

Utjecaj na fleksibilnost

Jedan od razloga zašto samomasaža ima svoje mjesto u zagrijavanju je akutno (trenutno ili kratkoročno) povećanje fleksibilnosti. Da je tome tako, potvrdila su brojna istraživanja.

Kod fleksibilnosti je poželjno da promjene budu i kronične (trajne ili dugoročne), a ne samo akutne. Što znanost veli o tome? Najpopularnija metoda za kronično povećanje fleksibilnosti je statičko istezanje, no rezultati istraživanja pokazuju da samomasaža daje jednake rezultate ako se primjenjuje kroz dulje vrijeme.

 

Utjecaj na izvedbu

Jedan od ciljeva zagrijavanja je povećati opseg pokreta u mišićima. Za to se kroz povijest najčešće koristila metoda statičkog istezanja. Problem sa statičkim istezanjem je taj da ono, iako povećava opseg pokreta, negativno utječe na izvedbu. Prevedeno, nakon statičkog istezanja naši bi skokovi bili kraći, maksimalni sprintevi sporiji, a generirana snaga manja. Zato se s vremenom došlo do preporuke koja govori da je dinamičko istezanje glavna preporuka za istezanje prije treninga jer ono ne narušava izvedbu. No, što ako samomasaža daje iste rezultate kao statičko istezanje, ali ne narušava izvedbu?

Ranije smo već utvrdili da samomasaža zaista utječe na fleksibilnost i na opseg pokreta, kako kratkoročno, tako i dugoročno. Dobra vijest je da se sve to postiže bez narušavanja izvedbe na treningu ili natjecanju. Tako smo došli do još jednog razloga zašto je dobro koristiti valjak za samomasažu prije treninga.

 

Utjecaj na oporavak

Mnogi treneri vjeruju da samomasaža smanjuje subjektivan osjećaj umora nakon teških treninga. U ovu svrhu samomasaža se može provoditi prije ili nakon treninga, ali i izvan treninga. Stoji li znanost iza ovakvog razmišljanja velikog broja današnjih trenera?

Djelomično da. Većina istraživanja daje potvrdan odgovor na iznad postavljeno pitanje, no vrijedi napomenuti da ima manji broj istraživanja koja nisu pokazala povezanost brzine oporavka i samomasaže. Zaključak je da samomasaža vrlo vjerojatno pozitivno utječe na brzinu oporavka nakon teških treninga.

 

Završna riječ

Glavni razlozi za izvođenje samomasaže su:

  • kratkoročno i dugoročno povećanje opsega pokreta ili fleksibilnosti,
  • ubrzavanje oporavka nakon treninga ili natjecanja.

Zanimljivo je da mehanizmi koji stoje iza pozitivnih učinaka samomasaže još uvijek nisu potpuno jasni. Postoje teorije, no znanost još uvijek nije potvrdila zašto se točno povećava opseg pokreta ili zašto se ubrzava brzina oporavka. No to ni nije tema ovog članka pa ću ovdje stati.

Već smo napomenuli da i lacrosse loptice imaju svoje mjesto u ovom tipu aktivnosti. Lacrosse loptice su puno agresivnija metoda zbog svog oblika i tvrdoće. Određene dijelove tijela (listove, trapezius, stražnje rame, određene mišiće prsa i sl.) ne možemo dobro ili uopće tretirati sa valjkom, dok s lopticom to možemo raditi jako dobro. Problem je što korištenje loptice zahtjeva više znanja. No i ovaj ćemo problem pokušati riješiti sa serijalom članaka o mobilnosti gdje će biti prikazane i vježbe sa lacrosse lopticama. Do tada, barem valjak učinite sastavnim dijelom svoje svakodnevne rutine.