Kako precizno procijeniti svoje maksimume u raznim dizanjima?

Ponekad zna biti problem međusobno usporediti nekoliko treninga i procijeniti je li bilo kakvog napretka iz treninga u trening. Primjerice, jučer smo u čučnju napravili 8 ponavljanja s 80 kg, a danas smo napravili 5 ponavljanja s 90 kg. U jednom treningu smo napravili više ponavljanja s manje kila, u drugom smo na šipki imali više kila, ali smo napravili manje ponavljanja. Od ova dva treninga, koji je bio jači?

Do odgovora na ovo pitanje možemo doći na dva načina. Prvi je procjena koja se temelji na iskustvu. Takva procjena sa sobom uvijek nosi mogućnost pogreške te često nije dovoljno pouzdana i precizna u procijeni opterećenja treninga. Drugi i mnogo pouzdaniji način je pomoću raznih formula. I upravo ćemo ovdje predstaviti jednu takvu formulu, onu koju je Jim Wendler iznio u svojoj knjizi koja se bavila jednim popularnim programom snage te njenu modificiranu i precizniju verziju. Ona nam znatno olakšava praćenje opterećenja treninga i predstavlja vrlo precizan prediktor 1RM-a. Za one koji ne znaju, 1RM predstavlja najveću težinu koju netko može jednom podignuti, odnosno nečiji maksimum u određenoj vježbi. Ukratko, formula nam govori koji bi bio naš maksimum (1RM) prema broju ponavljanja i težini s kojom smo radili vježbu. 

 

Ispod je priložena originalna formula:

Procijenjeni 1RM = težina x broj ponavljanja x 0,0333 + težina

 

Na primjeru ćemo prikazati dva izračuna koja će omogućiti usporedbu 2 rezultata: za 80 kg x 8 ponavljanja i 90 kg x 5 ponavljanja. Koji je rezultata bolji?

(80 x 8) –> 80 x 8 x 0,033 + 80 = 101 kg

(90 x 5) –> 90 x 5 x 0,0333 + 90 = 105 kg

 

Ovdje moramo napomenuti sljedeće: zabilježeno je da ova formula često daje mrvicu previsok 1RM. Praktički ispada da formula svaki puta dodaje po jedno ponavljanje koje niste napravili. Iz tog razloga postoji i nešto izmijenjena formula koja daje još preciznije rezultate:

Procijenjeni 1RM = (težina x broj ponavljanja x 0,0333 + težina) – (težina x 0,0333)

 

(80 x 8) –> (80 x 8 x 0,033 + 80) – (80 x 0,0333)  = 99 kg

(90 x 5) –> (90 x 5 x 0,0333 + 90) – (90 x 0,0333) = 102 kg

U ovom slučaju radi se o formuli koju Wendler nigdje ne spominje, no ona je, iako kompliciranija, bolja za primjenu. Na kraju ovog članka je priložena Excel datoteka koja će ti omogućiti da lagano i jednostavno izračunaš procijenjeni 1RM. Potrebno je samo unijeti težinu i broj ponavljanja prema čemu se onda, uz pomoć modificirane Wendlerove formule, izračuna procijenjeni 1RM. Osim što nam ova formula omogućava da relativno precizno procijenimo naš maksimum, ona predstavlja dobro sredstvo za praćenje opterećenja tijekom nekog perioda našeg treninga.

 

Klikom na link ispod možeš preuzeti Excel datoteku koja omogućava jednostavan izračun procijenjenog maksimuma:

Wendlerova formula by Unbroken Fitness